At være konkurrencesvømmer

I Vordingborg svømmeklub

Konkurrencesvømning er sjovt og udfordrende, men kræver lidt tilvænning. Til gengæld er der en lang række fordele, som rækker langt ud over svømningen. I VSK har vi tre hold I eliteafdelingen, Elite 1 (E1), Elite 2 (E2) og aspirantholdet. Beskrivelse af holdene findes på www.vordingborgswim.dk

Konkurrence i balance: I takt med, at svømmerne finder sig til rette i Eliteafdelingen, begynder de også at lære, hvordan man konkurrerer mod andre og ikke mindst mod sig selv. Svømmerne udviser engagement til træning og konkurrencelyst ved stævnerne.

Selvdisciplin: Svømmerne har stor selvdisciplin i forhold til både skole og venner, og de fleste svømmere arbejder godt og målrettet med deres skolearbejde. Vi oplever ikke, at niveauet falder, når kravene fra svømningen stiger. Erfaringer viser at eliteudøvere er langt mere disciplinerede I forhold til at prioritere lektier, således der også er tid til træning. Men det kræver opbakning hjemmefra. Konkurrencesvømmere siger nej til alkohol og passer deres søvn, så de kan træne optimalt.

Livslange venskaber: Svømmerne har et fast tilhørsforhold til deres hold, og de knytter livslange venskaber. Vi forventer, at svømmerne deltager i klubbens arrangementer som træning, stævner, lejre og sociale arrangementer.

En sund livsstil: Svømning er alsidig træning af hele kroppen. De kvalifikationer, svømmerne får gennem træningen, tager de med sig gennem livet. Vi arbejder efter Dansk Svømmeunions aldersrelaterede træningskoncept (ATK), og vi henter inspiration fra diverse samarbejdsaftaler med andre klubber fra Sydsjælland. Vi inddrager højt specialiserede professionelle i vores arbejde, og vi søger konstant at udvikle vores trænere gennem udveksling.

I Vordingborg Svømmeklub forventer vi at alle svømmere overholder de 10 gyldne regler;

 

1. Kom til tiden! Mødetider til træning og stævner overholdes. Enhver sen mødetid eller tidlig afgang skal kommunikeres til træningens ansvarlige træner inden træningen begynder.

2. Behandl dine holdkammerater og trænere, som du selv gerne vil behandles.

3. Vær opmærksom på, at din attitude påvirker alle omkring dig, og du selv har indflydelse på, om du har en positiv attitude til træning.

4. Alle svømmere forventes at bidrage positivt til træningen og være motiveret for at gøre deres svømning bedre. Svømmerne skal derfor forsøge at yde 100% fra start til slut.

5. Vær god, respekterende og tilgivende: Vær god ved dine holdkammerater og prøv at opmuntre, hvis de kæmper med noget. Tal til holdkammerater og trænere i den mest respektfulde tone du kan.

6. Mobning er under ingen omstændigheder i orden. Mobning er betegnet som alle fysiske og psykiske forsøg på at latterliggøre en holdkammerat.

7. Vær nysgerrig: Hvis du undrer dig over de ting, der bliver lavet til træning, så vær ikke nervøs for at spørge dine trænere til råds for at forstå tingene bedre.

8. Opvarmning og udstrækning er lige så vigtige dele af træningen som selve vandtræningen. Det kan være svært at kommunikere med holdkammeraterne i vandet, og derfor har man øget lyst til at snakke med dem på land. Sørg derfor at holde snak og hygge på et acceptabelt niveau, der sikrer, at du laver øvelserne med kvalitet.

9. Optimal restitution sikres bedst ved, at man som minimum får 8- 10 timers søvn i døgnet. Der er således en klar forventning om, at man tager ansvar for egen udvikling og får dækket sit søvnbehov. Desuden forventes det at svømmerne lever efter sunde kostråd og spiser varieret. Se evt. Team Danmarks skriv om “Aldersrelateret ernæring til svømmere på www.svoem.org.

10. Husk oprydning efter træning. Net med træningsudstyr hænges altid op på knager/lægges i kurve. Pullboy, svømmefødder, plader lægges på plads. Affald smides ud.

 

Den daglige træning:

For at man kan fa° mest ud af sin træning, er det vigtigt, at man har spist og drukket tilstrækkeligt i løbet af dagen. Især de dage med to træningspas. Det er ogsa° vigtigt, at man lærer at spise en sund kost. Endvidere er det en fordel ikke at spise den sidste halve time inden træning. Til gengæld er det en god ide´ at have et stykke frugt med, som man kan spise lige efter træning.

Det er ogsa° en god ide´ at have en drikkeflaske af plastik med, som man kan drikke af i løbet af træningen. Inden man skal i vandet, skal man varme op pa° land, sa° ens muskler er klar til at yde noget, og efter træning skal man strække ud. På eliteholdene bliver der brugt en masse udtryk, som man ma°ske ikke har hørt før. Hvis man ikke forsta°r, hvad der bliver sagt, er det vigtigt, at spørge træneren, sa° man kan lave øvelserne rigtigt. Man skal ogsa° lære om de regler, der gælder ved stævner. Det er vigtigt at du tager træningen seriøst – det er her du bliver bedre! Ikke til stævnerne. Til stævner kan du vise resultatet af al din træning. Svømmere træner rigtig mange timer, men hvert træningspas er vigtigt. Husk det! Den megen træning kræver motivation. Motivationen skal være langsigtet og man må gerne drømme om DM, VM og OL. Som eliteatlet skal man faktisk kunne se sig selv I en situation, hvor drømme bliver til virkelighed – det skal bære den hårde træning. Man skal hele tiden finde det positive I alting og selv et umiddelbart nederlag kan vendes til en vigtig lektie – det kan trænerne altid hjælpe svømmerne med at forstå. Træningen skal være sjov, udfordrende og målbar.

Stævnerne:

Vi deltager I forskellige typer af stævner. Der er stævner hvor hele eliteafdelingen tager afsted sammen som f.eks. “Køge Open”eller “Ringsted Cup”. Der er stævner målrettet E1, E2 og de nyankomne aspiranter. Der er også langbane stævner, hvor vi svømmer I 50m bassin. Derudover er der mesterskaber, hvor man kun kan komme afsted, hvis man har opnået en kravtid. Det er derfor ikke altid at eliteafdelingen tager afsted sammen. Tilmeldinger til stævner sendes ud pr.mail og træner/svømmer kommunikerer omkring hvilke løb svømmeren skal deltage i. Det er sportschefen der organiserer det praktiske omkring vores stævner, også kørsel. Til stævner forventes det at svømmerne er iklædt VSK’s klubtøj. Klubtøjet kan KUN købes igennem net-shoppen Sportyfied.dk/VSK. Kig evt under “shop” på vores hjemmeside.

Praktisk:

Til stævnerne har trænerne/holdlederen et program, så de hjælper svømmerne med at komme til start. Svømmerne skal dog holde sig i nærheden af trænerne, da han/hun ikke kan gå og lede efter de enkelte svømmere. Svømmeren vil efter kort tid selv tage ansvar for at møde til start. Forældre har ikke mulighed for at hjælpe svømmeren helt frem til startskamlen, men især når de mindre svømmere er til stævne, vil der være holdledere, der kan hjælpe et langt stykke af vejen. Når et heat starter, skal der være fuldstændig ro. Det gælder for alle I svømmehallen.

Energi:

Svømmerne har brug for energi til stævnerne, så de kan yde deres bedste. Men de må ikke spise sig stopmætte undervejs. Derfor er genluk-bøtter med fx pastasalat, sandwich, tørret frugt, nødder, bananer og kiks velegnet. Agurkestænger og gulerødder er fine at gnave på mellem løbene, hvis der er kort tid imellem, og en håndfuld rosiner kan gøre forskellen, hvis man er gået sukkerkold. Slik og kage hører ikke hjemme I svømmehallen. Det er vigtigt, at svømmerne holder deres væskebalance i orden, og de skal have en drikkedunk med sig overalt. Den skal indeholde vand. Svømmerne skal hele tiden drikke meget vand, fordi de ellers risikerer at blive utilpasse på grund af varmen i svømmehallen.

Til stævnerne skal man medbringe:

- Badedragt/badebukser/dragter (2sæt) eller mere – Husk at have klubdragt med.

- Ha°ndklæder (mindst 2 stk.)

- T-shirts (mindst 2 stk.)

- Træningsdragt el. lign., indendørs sportssko.

- Svømmebriller (2 stk.)

- Badehætter (2 stk.)

- Diverse mad og drikkelse. (bananer, kiks, mu¨slibar, juice, vand, saft osv.)

- Og ikke mindst – Dit gode humør!

Dagen før:

HUSK!HUSK!HUSK!

- Hvile (tidligt i seng)

- Ernæring (sund mad osv.)

- Koncentration til træning og stævner

Du er ikke bedre til et stævne, end du er til træning!

 

Betaling til stævner:

Til stævnerne er der egen-betaling. Dvs at man betaler for de antal starter man har. Der afregnes ca. En gang I kvartalet. Her opgøres også kørepenge. Prisen pr. Start findes altid I invitationerne til stævnet. Hver svømmer har som udgangspunkt lov til 3 starter pr. Dag. Hvis man kvalificerer sig til et mesterskab afholdes udgifter til stævnet (inkl. overnatning o.l) af svømmeren selv og klubben betaler udgifter til trænere. Dette gøres for at holde kontigentsatsen nede på et niveau, hvor de fleste kan være med.

 

Krav og forventninger til forældrene:

Uden forældre – ingen eliteafdeling! Vi er dybt afhængige af jer forældre som medvirkende drivkraft I VSK. Vi skal stille med officials til næsten alle stævner, så derfor er det et krav og en nødvendighed at mindst én forældrer uddanner sig som official. Uddannelsen foregår I en af de lokale klubber med instruktører fra Dansk Svømmeunion. Varighed er enten et par timer eller en halv dag. Hvis man vil uddanne sig videre I systemet, forlænges varigheden dog. Sportschefen sender jævnligt kursustilmelding ud. VSK betaler for uddannelsen. Jo flere officials vi er, jo færre gange skal man afsted.

Officialkurser vil altid være et vigtigt punkt på vores forældremøder.

Hvis man ikke deltager i at løfte den officialopgave som klubben pålægges, så bliver ens barns deltagelse til div. stævner/mesterskaber nedprioriteret, og barnet risikerer ikke at kunne deltage, selvom barnet måtte have opnået kravtider til div. stævner/mesterskaber.

Fordeling af officialopgaverne foretages på forældremøder i start august og start januar, så man kan byde ind på de forskellige stævner, som fremgår af stævneplanen. Herved kan vi få fordelt opgaverne retfærdigt så alle for mulighed for at bidrage.

 

10 gyldne råd til forældrene:

1. Du skal ikke ligge dine egne ambitioner på dit barn:

Husk at svømning er dit barns aktivitet. Forbedringer og fremskridt sker i forskelligt tempo for hver enkelt. Døm ikke dit barns fremskridt i forhold til andre børns præstationer og pres det ikke i forhold til, hvad du synes det skulle kunne. Det rare ved svømning er, at hver enkelt kan forsøge at gøre sit personligt bedste uden indblanding fra andre.

2. Du skal være en støtte lige meget hvad:

Der er kun ét spørgsmål, som du kan stille dit barn, ”Var det sjovt?” Hvis træning og stævner ikke er sjove, skal dit barn ikke presses til at fortsætte.

3. Du skal ikke være træner for dit barn:

Du har bragt dit barn til en uddannet træner, prøv ikke at underminere dette ved at træne dit barn ved siden af. Det du skal er at støtte, elske og være der for dit barn lige meget hvad. Træneren er ansat til at tage sig af det tekniske. Du bør ikke råde dit barn m.h.t. teknik og taktik. Det er ikke dit område. Dette vil tjene det formål at gøre barnet forvirret og modvirke, at svømmeren og træneren knytter bånd.

4. Du må kun sige positive ting til stævner:

Hvis du kommer til stævner bør du heppe og klappe, men aldrig kritisere dit barn eller træneren.

5. Du skal anerkende dit barns frygt:

Det første stævne, de første løb kan være meget stressfuldt. Det er helt på sin plads for dit barn at være bange. Lad være med at skælde ud eller Iatterliggøre. Du bør i stedet forsikre dit barn, at træneren ikke ville have foreslået det, hvis, han/hun ikke mente at dit barn kunne gennemføre det.

6. Du skal ikke kritisere officials til et stævne: Hvis du ikke har tiden eller lysten til at arbejde som frivillig, så lad være med at kritisere dem, som forsøger at gøre deres bedste.

7. Respekter dit barns træner:

Det bånd, som dit barn og dets træner knytter, er helt specielt og bidrager til dit barns succes og gode oplevelser. Kritiser aldrig træneren i dit barns nærhed, det vil kun skade dit barns svømning.

8. Du skal ikke hoppe fra klub til klub:

En klub har sine interne problemer, selv de bedste af dem. Børn, som forlader en klub, bliver ofte holdt udenfor i lang, lang tid af de tidligere holdkammerater. Ofte er det sådan at, svømmere som flytter, ikke opnår mere succes det nye sted end det første.

9. Dit barn skal have andre mål end at vinde:

At give sig fuldt ud lige meget, hvad resultatet er, er langt mere vigtigt end det at vinde. Der var engang en olympisk deltager som sagde ”Det var mit mål at sætte verdensrekord. Det gjorde jeg, men det gjorde en anden også, bare lidt hurtigere end jeg. Jeg opnåede mit mål og tabte samtidig. Dette gør mig ikke til en taber, jeg er faktisk meget stolt af det løb”

10. Du skal ikke forvente, at dit barn bliver olympisk mester:

Svømning er langt mere end de olympiske lege. Spørg din træner, hvorfor han/hun er træner. Så vil der være store chancer for at vedkommende aldrig har været til de Olympiske Lege, men alligevel fik så meget ud af svømning, at han vil give sin kærlighed til sporten videre. Der er ca. 130.000 medlemmer af Dansk Svømmeunion og kun ca. 8 kommer til OL hvert fjerde år.

Svømning lærer dit barn selvdisciplin og sportsånd. Svømning fordrer selvværd og god helse. Svømning giver livslange venskaber og meget mere. De fleste olympiske medaljetagere vil sikkert kunne fortælle, at de førnævnte ting er langt vigtigere end medaljerne. Svømning producerer gode mennesker, og du skal være glad, fordi dit barn deltager.

 

Vores sponsorer